CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

 Zondagszuur.             Minks wekelijkse column 5-10-2022

 Zondagszuur.             Minks wekelijkse column 5-10-2022

Als de zon op zijn naamdag al wat uren omhoog klom en ik met een drank- en knoflookkegel de portiekdeur met een rubberen sleutel probeerde te openen, passeerde die familie mij.

Ze gingen hun god vereren en ik vond dat helemaal best.     

Vader en zonen in stemmig zwart, op afstand gevolgd door een gerokte moeder en dochters getooid met zwarte hoedjes. Een opmerkelijk groepje.  

De mannen groette ik semi-officieel, de dames trakteerde ik op een joviale knipoog, hetgeen resulteerde in schattig zacht tienermeisjesgegiechel.     

Ze waren van de zwarte kousenkerk achter mij, hij was er al jaren de koster.

Een huis van de ‘zaak’ en met de begrafenissen die hij óók voor de kerkgemeente verzorgde, meegerekend konden ze goed rond komen.

In huis was het altijd een gezellige drukte met de vier meiden die met moeder van allerhande lekkers uit de oven toverden, dan konden ze later hun mannen verwennen. De twee zonen waren onder zijn hoede, dat was beter.

De kinderen liepen lekker in de lijntjes, daar was hij blij om.

Had hij wel anders meegemaakt, daar werd je als familie niet vrolijk van.

Doch toen de oudste dochter uit dit huisje weltevree een vriend ontmoette en van de door de kerk verboden vruchten at, was het uit met de (familie)pret.

Na het degelijk grijs stond ze plots onder een uitbundige regenboog van kleur.  

Tot laat in de disco was toch wel ff wat anders, dan vroeg naar de kerk.

Kleding die je zelf leuk vond was wel wat anders dan de hobbezakken die door de kerkbeugel konden. Sporten en tv kijken wanneer je wilde, was dat zondig?

Waar eens psalmversjes tijdens het koekjesbakken door het huis zweefden klonk nu een meerstemmige klaagzang, telkens bruut onderbroken door getier.

Een deur sloeg met een klap dicht. Haastige voetstappen daalden van de trap. Een auto reed met gierende banden weg. Het zou nooit meer zo zijn als toen.

In de kerk werden ze met de nek aangekeken. Roddel en achterklap werden hun deel. Ze hadden de dochter gezien, gekleed als Bathseba. Zij kwam stiekem langs als vader een begrafenis had.

Met de komst van een kleinkind werden de gelederen schoorvoetend gesloten. Ze zijn verhuisd, ver weg van dit zondagszuur.           

Tekst: Mink Out.                          Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

 

Ca.1886-88 Sunday Mass. Gari Melchers (American artist) 1860 – 1932.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco