CAFÉ DE CONCKELAER IS tot en met vrijdag 23 augustus gesloten

Licht.                          Minks wekelijkse column 5-6-2024

Licht.                          Minks wekelijkse column 5-6-2024

Achter in het café hangt een gipsafgietsel, van het reliëf op de luidklok uit de Domtoren in Utrecht. De klok is gemaakt door Geert van Wou in 1505/06 en vernoemd naar St. Maarten.

Ik kreeg de ‘tegel’ uit de nalatenschap van Oude Gerrit. Hij was een pensionada die regelmatig voor een hapje en een drankje binnenliep.

De Conck was één van de laatste verzetjes tijdens zijn gammele nadagen.

Wanneer hij binnenkwam was ik als cafébaas meteen goed geluimd.

Niet om de hoogte van zijn rekening, dat viel wel mee. Neen, gewoon zoals hij was en de gezelligheid. En niet in het minst de gesprekken die we tijdens onze gezamenlijke maaltijden hadden. Ik maakte dan speciaal voor ons dingen zoals vissticks met aardappelen en bietjes, of iets met speklappen of ballen gehakt.

Mooi toch, een platte Hagenees en een oude topambtenaar aan de vissticks.

We stonden soms verbaasd van onze wederzijdse verhalen. Ik als portier of stapelbeddenhandelaar en hij als sjiek de fiebel ambtenaar in hoge kringen.

Twee mensen uit totaal andere milieus die elkaar verdomd goed raakten.

Hij dronk dan droge witte wijn, ik telde ze wel want aan een beschonken oude Gerrit hadden we niks, in nuchtere staat slingerde hij al, laat staan dronken.

We brachten hem altijd ff naar huis. Een soort van avondwandeling door de buurt. Deze of gene;-) wachtte dan tot zijn voordeur veilig in het slot viel.

Ja, die Sint Maarten afbeelding, je ziet zo’n soort van Sinterklaasfiguur (hij was Bisschop) die een behoeftig iemand wat te eten geeft.

Het verhaal, cq de legende, spreekt over een officier in het leger die zijn mantel in tweeën deelde en de helft aan een kouwelijke zwerver gaf.

Daarna had St Maarten een droom en bekeerde zich tot het Katholicisme.

De later heilig verklaarde Maarten stond bekend als vrijgevig en betrokken.

En dan, na Gerrits overlijden, komt zijn lieve buurvrouw dat gipsding bij mij langsbrengen. “Die moest ik in opdracht van Gerrit aan jou geven Mink”.

Tsja, een St Maarten (Martinus) van Gerrit aan mij. Hem gekend hebbende zit daar op zeker een soort van boodschap achter. In mijn zoektocht naar de achtergrond van St Martinus van Tours vond ik een passende Bijbelspreuk.

Lucas 11:33; Niemand steekt een lamp aan en zet die in de kelder of onder de korenmaat, maar op een kandelaar opdat degene die inkomen het licht zien mogen. Wel een passend einde, zeker voor een café. Denk er maar over na.

Tekst: Mink Out.                          Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl     Ca. 1816 Sint-Maarten verdeelt zijn mantel. Anthony van Dyck.  

Website by Splendit 2024

Kinderdisco