CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Zingeving.                       Minks wekelijkse column 14-7-2021

Zingeving.                       Minks wekelijkse column 14-7-2021

 

Nou dacht ik bij het beginnen van mijn café een sleepnet uit te zetten, om een soort van zilvervloot binnen te halen.

Wellicht een slecht geboet net want nu, zo’n 27 jaar later, ligt er een gammele sloep met proppen in de gaten tegen het vol lopen. Om dit notendopje binnen wat jaren zeewaardig te maken is wellicht nog wel te doen, maar dan moeten we toch flinke scholen vis treffen.

 

Zo nu en dan vraag ik me af waarom ik het eigenlijk allemaal doe. Lange dagen, veel werken en zelfs een vrije dag wordt vaak verpletterd door zakelijke beslommeringen.

Nou zit ik bijna dagelijks bij Florencia voor mijn verlaat ontbijt.

Daar is niks mis mee zolang het kort bezoek maar als springplank dient voor een sierlijke duik in het levenswater van mijn geliefd caféleven.

Na pensionering elke godganselijke dag voor de deur van Floor hangen, wat velen met zichtbaar plezier doen, is voor mij een waar schrikbeeld.

Nou werken lijf, leden en bovenkamer best nog goed. Dat is natuurlijk wel een must en mazzel. Zoiets heb je niet helemaal zelf in de hand.

 

Dus al dat zwoegen en zweten wordt, bij lange na, niet in geld omgezet. Wel in die zogenaamde zingeving, dus de zin in werken en leven.

U kent vast nog wel die uitspraak van ledigheid en dat oorkussen van de duivel, nou dat dus, je moet gewoon wat te doen hebben.

Iets om trots op te zijn (niet een van mijn sterkste eigenschappen) waar je je in kan bewijzen, wie ben ik en wat wil en kan ik (*1)?

 

Zingeving is wat het leven kleur geeft: verliefdheid, familie, vrienden, sport, kinderen, huisdieren, kortom alles wat je blij kan maken.

Bij mij is dat dus o.a. het café en veel wat er mee te maken heeft.

De schatten waar ik mee werk, de meeste mensen die onze stulp bezoeken, vrienden die ik via de zaak leerde kennen, dingen die ik doe.

Ik kan intens genieten van het tapritueel met spatel en schuimkraag.

Of het sissen van saté op de grillplaat, ik denk dan meteen: lekker hé. Ook wel van dat het lekker smaakt maar veel meer nog dat het top is om te mogen en te kunnen doen.

Dan weet u nu wat zingeving is, stap ik lachend in mijn notendop en mag die zilvervloot naar de kelder. Ik heb hem niet nodig, zit al in mijn hart.

 

Tekst: Mink Out.           Bundel verkrijgbaar: www.conckshop.nl   (*1 Psynet).

1885 De mist, (heilbotvangst). Winslow Homer.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco