CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Voorkomen.                           Minks wekelijkse column 13-3-2024

Je kunt wel zien dat de dodenherdenking er weer aankomt.

Langzamerhand worden dan de aanverwante onderwerpen in de media weer successievelijk en onontkoombaar opgeschroefd.

Ik heb niet zoveel meer met dat herdenken, ik word er depressief van, een bezoekje aan Dachau of Westerbork is niets voor mij. Vanaf de jaren 60 zijn er bij mij zat akelige tv beelden op het netvlies gezet. Zat om me een goed beeld te kunnen vormen van de verschrikkingen destijds.

Ik vind wat er toen gebeurd is natuurlijk nog steeds heel erg en onderga die dagen ook met groot respect voor de slachtoffers van de Duitse bezetting.

Ik hou me strikt aan de twee minuten stilte, zelfs wanneer het café geopend is eerbiedig ik die 120 seconden onder het klokgelui op de Waalsdorpervlakte.

De serie “De Joodse Raad” speelt nu. Ik zou, in lijn met mijn bovenstaand betoog, niet meer moeten kijken, hoewel ik er ook al veel over gelezen heb.

Vond het interessant om te toetsen of wat ik gelezen heb ook opgenomen is.

Bijvoorbeeld over de keuze van de Joodse raad om lager- of ongeschoolde Joden eerder op transport te zetten dan hoger geschoolde Joden, een betwistbare keus. Met zo’n serie volgen zak je natuurlijk van de ene laag ellende in de volgende laag. Ik had mijn twijfels, maar ben toch gaan kijken.

Laatst een interview met de oude televisiedokter Rob Oudkerk geluisterd.

Hij is een kleinzoon van David Cohen, de voorzitter van de Joodse Raad.

Hij mocht de serie van te voren kijken en had het er enorm moeilijk mee.

Kan ik me wel indenken, zie je daar je grootvader en je moeder in een film,

in zo’n vreselijke tijd en dan nog eens met de kennis van vandaag.

Lijkt me voor Rob geenszins een leuk serietje met chips en wijn op de bank.

En dan de opening van het Holocaustmuseum in, waar anders dan, Amsterdam.

Zelfs koning Lex was er, ene meneer Herzog en Mark die NAVO-baas wordt.

De koning sprak hoe giftige woorden kunnen uitmonden in een dodelijke dynamiek. “Het is aan ons allemaal om te voorkomen dat antisemitisme leidt tot een orkaan die alles verwoest”. Oké, ik ben het er mee eens, echt wel.

Natuurlijk moet we de jeugd leren dat dat niet meer mag gebeuren, das goed. Maar in de huidige situatie is de uitspraak van de koning wel wat hypocriet.

Want volgens mij wordt deze uitspraak gebezigd op een moment dat er in Gaza ook een orkaan woedt die alles verwoest: kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden, onschuldige mensen. Laten we dát dan ook met z’n allen voorkomen.

 

Tekst: Mink Out.                          Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl 1943 Self Portrait with Jewish Identity Card. Felix Nussbaum.  

Website by Splendit 2024

Kinderdisco