CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Vlinder. Minks wekelijkse column 27-5-2020

 
Vlinder. Minks wekelijkse column 27-5-2020
 
In de tuin achter de zaak stond 25 jaar geleden een klein zielig plantje, rare stengels, niks bijzonders, een soort van onkruid dat zijn wasdom dankte aan tijdsgebrek om te wieden.
 
De herenboer van de andere Vlietoever, die er verstand van had, sprak: “tis een vlinderplant, laten gaan, ze zal je rijkelijk belonen”.
Geenszins veeleisend, af en toe opbinden tegen de ijzeren buitentrap waar ze met een karig reepje schrale zandgrond, wat zon en een toevallige spat hemelwater dik tevreden was.
Deze vaste gast zonder centen, betaalde met de weelde van haar geurende paarse bloesems die, gekust door talloze bontgekleurde vlinders, de grauwe cafétuin omtoverden in een aards paradijs.
 
De tuin moest op de schop, alles werd strak met decoratief beton tussen palen. Teneinde een mooi rechtlijnig muurtje te creëren werd een touwtje gespannen en wat bleek, Vlinder stond knap in de weg!!!
Dat was een dikke vette streep door een strak plan, twijfel sloeg toe maar het kon niet anders, de bijl erin, hoeveel weken per jaar stond ze nou eigenlijk helemaal in bloei?
Vlinder laten staan was te veel gedoe, een kaarsrechte schutting met een omweg of een hap eruit was echt geen gezicht, pak de zaag!!!
 
Thuis in bed lag ik te woelen, ja tis toch een levend iets en wie ben ik om dat zo maar te beëindigen, ze was wel mooi en zo groot al.
Ik kon de slaap niet vatten, vroeg in de morgen met lood in mijn schoenen naar het café, verzamel moed aan een muisstille bar, pak de zaag en loop een in ochtendnevellen gehulde tuin in.
Dramatisch gezien de ideale setting voor een niet natuurlijke dood.
Ik drukte de zaag tegen de schors, zette aan……… Als door een slang gebeten gooide ik vol afschuw het moordwapen van me af… Hoe kon ik!
Met heel veel gedoe en een forse opoffering in het rechtlijnig design is Vlinder’s karig reepje zand nu veranderd in een fijn stukje woestijn waar ze binnenkort gezelschap krijgt van pioentulpen of zoiets.
 
Nu maar hopen dat de opgeschoonde omgeving haar bevalt en we nóg lang en gelukkig, saam door het caféleven zullen vlinderen:-)
 
Tekst: Mink Out. Binnenkort de bundel.
2016 Butterfly. Dorethea (Dusje) Voorthuis.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco