CAFÉ DE CONCKELAER IS tot en met vrijdag 23 augustus gesloten

Visitekaartje.         Minks wekelijkse column 19-10-2022

De expositieruimte vult zich met voorname dames en heren.

Te zien zijn werken van Peder Severin Krøyer, een topschilder uit de Skagenschool in het uiterste noorden van Denemarken.

Skagen is een vissersdorp, een beetje te vergelijken met Scheveningen.

Stuifduinen met helmgras en een zandstrand beschermen deze smalle landtong tegen de vaak woeste golven van het Skagerak en ik kan het weten.

Terug naar 1894 of zo in de expositieruimte uit het begin van dit verhaal.

Een van de meest opvallende werken is het levensgrote schilderij van Marie, de vrouw van Peder. Geschilderd op zo’n intense wijze, welke enkel is voorbehouden aan een schilder met een diepe adoratie voor het model.

Zijn verliefdheid spat van het doek door de manier waarop zij, in strelend maanlicht aan een kabbelende kustlijn, dromerig voor zich uit staart.

Een jonge Zweedse componist ‘Hugo’ staat als aan de grond genageld het meesterwerk te bewonderen. Erger nog: háár te bewonderen.

Is het wellicht mogelijk verliefd te worden van alleen een beeltenis?

Uit dit verhaal blijkt van wel. Hij zoekt Marie op en maakt er werk van.

Door de achteruithollende geestelijke gesteldheid van Peder zitten er al de nodige barsten in hun eens zo sterke twee-eenheid. Hugo is precies op tijd.

Als Peder bij de zoveelste opname in een psychiatrische kliniek afkoelt gaat het mis, voor Peder dan. Niet voor Hugo, die wint het hart van mooie Marie.

De twee overspelige types laven zich dorstig aan het spannend spel der verboden liefde en u raadt het al, Mary raakt zwanger van de hijgende Hugo.

Een echtscheiding kan niet uitblijven dus eindigt een sprookje waar het andere begint.

Na aanvankelijk wat aarzeling van Hugo’s kant, hij voelde zich ietwat overrompeld, gaat het nieuwe paar toch maar samenwonen.

Daarna nog meer pech voor Peder, hij overlijdt aan een gevorderde Syfilis. Dit wilde ik, na mijn geroddel over Marie’s geslipper, toch ook wel even vermeld hebben.

Eigenlijk tragisch dat het schilderij, in volle passie van zijn geliefde gemaakt, slechts als visitekaartje diende voor de man die haar wegnam.

  

Tekst: Mink Out.                          Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

 

1892 Evening at Skagen, aka the Artist’s Wife with a Dog on the Beach. Peder Severin Krøyer.

 

Website by Splendit 2024

Kinderdisco