CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Vikingen. Minks wekelijkse column 25-5-2022

 

Vikingen.                Minks wekelijkse column 25-5-2022

 

Moest het nog even op mijn vingers natellen maar na drie jaar uitstel schijnt het er dan toch eindelijk een keer van te komen.

Cor heeft me lang tegen kunnen houden, maar ik heb nu toch echt geboekt voor een overtocht Eemshaven – Kristiansand.

U weet het wellicht wel, van die nieuwe bootverbinding waardoor je niet meer helemaal via Duitsland moet. De nep-Harley gaat ook mee op het bootje.

 

Kwamen de Vikingen ooit hierheen om hun zakken te vullen, zo ga ik nu naar daar om me te verrijken. Dat geintje in Dorestad ben ik zeker niet vergeten.

Nou ja, buiten het dringen in rijen bij musea zal mijn verrijken zonder geweld verlopen. Daar zijn we nu een stuk beschaafder in geworden………. hoewel?

Mijn buit zal meer geestelijk zijn, kennis van een aantal noordelijke schilders.  

Het hoofddoel is Munch, een expressionist. Iemand die schildert hoe het van binnen voelt, in je hoofd, je stemming, blij of zo, maar toch veelal depressief.

Je weet wel die man van “De Schreeuw”. Hij hoorde de natuur in paniek gillen.

Het nieuwe Munchmuseum in Oslo staat als belangrijkste op mijn reislijst.

Onderweg doe ik de plekken aan waar Munch woonde en werkte, heb al wat voorbereidend werk gedaan en krijg ook nog een snelcursus van kenners.

Het plan is verder om vanuit Oslo naar Mora in Zweden te rijden alwaar Anders Zorn woonde, een impressionist, (geeft weer hoe de omgeving ervaren wordt), jaargetij, dagdeel. Meestal grof geschilderd, zeg maar een impressie.

 

Dan met de nep-Harley door naar Stockholm Het Nationaalmusee, mooi.

Een andere highlight zal de lange brug van Zweden naar Denemarken zijn.

Na aanvankelijk met wat tegenslag, een paar jaar geleden de hoogste brug van Europa te hebben bereden, zal nu de langste geslecht moeten worden. Vervolgens naar Kopenhagen en Skagen (Skagen museum). Severin Krøyer en de familie Ancher, schilders van statuur waar ik ook meer van wil weten.

Dan is het weer tijd om richting mijn eigenste Nederlandje te rijden. Ben dan altijd weer blij thuis te zijn. Voorpret is er genoeg, ik popel me rot:-)

Waarom deze noordelijke schildersroute? Dat komt door Christa Zaat, een kunstkenner pur sang die mijn hoofd op hol bracht, dank daarvoor :-).

Ik hou jullie t.z.t. graag op de hoogte van mijn avontuur bij die Vikingen.     

 

Tekst: Mink Out.                                   Bundel verkrijgbaar: www.conck.nl

1892 Summer Evening at Skagen, aka the Artist’s Wife with a Dog on the Beach. Peder Severin Krøyer.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco