CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Struikelblok. Minks wekelijkse column 25-10-2017

Struikelblok. Minks wekelijkse column 25-10-2017
 
Ik ben niet meer zo voor de verhalen van Nazi’s en Joden, ik weet het nou wel, ben er in mijn jeugd redelijk mee overvoerd.
Niet dat mijn empathie verdwenen is, integendeel, bij de film ‘Schindlers list’ trokken bittere tranen sporen over mijn wangen.
De beelden heb ik weggestopt tussen andere die ik liever niet meer dagelijks projecteer in de filmzaal van mijn bewustzijn.
Wellicht is het ook makkelijker om afstand te nemen van dit tragisch gebeuren omdat ik en mijn familie niet Joods zijn.
 
Totdat ik laatst, in mijn zoektocht naar (digitale) kunstwerken, een schilderij tegen kwam waarbij alles tussentijds boven kwam drijven. ‘Schoolgang in Laren’ (1898) zette me aan, de schepper te achterhalen.
De vertedering die de hoedjes dragende meisjes, met schort en klompjes, oproepen kon enkel het werk zijn van een liefdevol mens.
 
Het liefdevolle zit hem al in de naam: Liebermann, Max Liebermann, een man met passie voor Holland, hetgeen van zijn schilderijen afspat.
Max liet ons veel prachtige werken na (ga maar Googlen), werd zeer gerespecteerd in Duitsland en ver daarbuiten.
Toen de Nazi’s aan de macht kwamen werden hem al zijn functies ontnomen enkel en alleen omdat hij joods was.
In 1935 overleed hij, 88 jaar oud, getergd, verbitterd en geïsoleerd.
 
Zijn vrouw Martha maakt de Jodenvervolging helemaal in al zijn hevig-heid mee, op bezittingen wordt beslag gelegd, vluchten kan niet meer.
Wanneer de SS haar op transport naar Theresienstadt wil zetten komt deze te laat, ze heeft zelf al een eind aan haar leven gemaakt.
 
Voor de deur van het huis waar Martha woonde ligt een koperen herdenkingsplaatje met haar naam, rede en datum van overlijden.
Zo’n plaatje heet een Stolperstein, vrij vertaald struikelblok, ze liggen door heel Europa verspreid. Je blijft er over ‘struikelen’ zodat de kans, het herdenken weg te stoppen geen ‘walk in the park’ zal zijn.
Een quote van lieve Max liebermann tijdens de opkomst der Nazi’s:
 
‘Ich kann gar nicht soviel fressen, wie ich kotzen möchte!’
(Ik kan echt niet zoveel vreten als dat ik zou willen kotsen!).
 
Tekstverantwoording: Mink Out. 

Website by Splendit 2024

Kinderdisco