MET INGANG VAN 28 APRIL IS HET TERRAS WEER GEOPEND OP WOE-DO-VR VAN 15:00 UUR TOT 22:00 UUR EN OP ZAT-ZON VAN 13:00 UUR TOT 22:00 UUR MITS HET WEER HET TOELAAT. EN RESERVEREN AAN DE DEUR. Vanaf vrijdag 25-6 worden de regels weer verruimd en is de sluiting voor genoemde dagen om 24:00 uur.

Scheveningseweg. Minks wekelijkse column 9-8-2017

Scheveningseweg.         Minks wekelijkse column 9-8-2017
 
Het is nog donker als Den Jonge Neel in de vroege morgen naar het sjieke huis in Den Haag centrum fietst.
De Scheveningseweg is ‘eindeloos’ lang, vanuit Duindorp een straf eind trappen, hoewel: zonder fiets was het helemaal een crime.
Mevrouw Cohen kon het niet aanzien, een kind, voor dag en dauw zo’n stuk lopen, Neeltje krijgt een gulden opslag als afbetaling op een fonkelnieuwe Fongers damesfiets met heuse trommelremmen.
Afspraak was dat ze de fiets van mevrouw gekregen had om te voorkomen dat de extra gulden niet verdween in de altijd wijd opengesperde huishoudportemonnee van het moederloos vissersgezin.
Nuffig, zoals meisjes op die leeftijd kunnen doen, volgt ze trots als een pauw de lichtbundel die haar, vrolijk dansend over het plaveisel, de weg naar het dienstje ‘schijnt’ te wijzen.
 
Oorspronkelijk is deze weg door Constantijn Huijgens ontworpen als verbinding tussen de Hofstad en Scheveningen om ten tijden van oorlog snel wapens en manschappen op de kustlijn af te kunnen zetten.
In 1940 zagen de Duitsers dat, met het oog op een invasie, even geheel anders dus stelde die een spergebied (no go zone) in.
In Duindorp en Scheveningen mag geen mens meer wonen, een treurig afscheid van geliefde plekken die Nelle wellicht nooit meer zal zien.
Als onderdeel van een droeve stoet over de Scheveningseweg gaat óók ons Neeltje richting Den Haag om een nieuw onderkomen te zoeken.
Het loopt gelukkig goed af, Adolf pleegt zelfmoord en Scheveningen wordt weer gezellig.
Langs dezelfde weg, een tjokvolle tram, de struise Neel neemt haar levendig kroost mee naar het zonnige strand………….
Onvergetelijke zomers gaan voorbij als bladeren die bomen ontvallen.
 
Mijmerend, zoals meisjes op die leeftijd dat kunnen doen, zit Den Ouden Neel nu geheel verzorgd, op een balkon van het bejaardentehuis aan…….. jawel: de Scheveningseweg.
Verkeer en herinneringen trekken aan haar voorbij; nuffige meisjes op de fiets, touringcars vol (aardige) Duitsers en tjokvolle trams met levendige strandgangers.
Bovenstaand verhaal over zijn Scheveningseweg kon die Huijgens bij de aanleg in 1653 toch ook niet vermoeden.
 
Tekstverantwoording: Mink Out

Website by Splendit 2020