CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Scheveningseweg. Minks wekelijkse column 9-8-2017

Scheveningseweg.         Minks wekelijkse column 9-8-2017
 
Het is nog donker als Den Jonge Neel in de vroege morgen naar het sjieke huis in Den Haag centrum fietst.
De Scheveningseweg is ‘eindeloos’ lang, vanuit Duindorp een straf eind trappen, hoewel: zonder fiets was het helemaal een crime.
Mevrouw Cohen kon het niet aanzien, een kind, voor dag en dauw zo’n stuk lopen, Neeltje krijgt een gulden opslag als afbetaling op een fonkelnieuwe Fongers damesfiets met heuse trommelremmen.
Afspraak was dat ze de fiets van mevrouw gekregen had om te voorkomen dat de extra gulden niet verdween in de altijd wijd opengesperde huishoudportemonnee van het moederloos vissersgezin.
Nuffig, zoals meisjes op die leeftijd kunnen doen, volgt ze trots als een pauw de lichtbundel die haar, vrolijk dansend over het plaveisel, de weg naar het dienstje ‘schijnt’ te wijzen.
 
Oorspronkelijk is deze weg door Constantijn Huijgens ontworpen als verbinding tussen de Hofstad en Scheveningen om ten tijden van oorlog snel wapens en manschappen op de kustlijn af te kunnen zetten.
In 1940 zagen de Duitsers dat, met het oog op een invasie, even geheel anders dus stelde die een spergebied (no go zone) in.
In Duindorp en Scheveningen mag geen mens meer wonen, een treurig afscheid van geliefde plekken die Nelle wellicht nooit meer zal zien.
Als onderdeel van een droeve stoet over de Scheveningseweg gaat óók ons Neeltje richting Den Haag om een nieuw onderkomen te zoeken.
Het loopt gelukkig goed af, Adolf pleegt zelfmoord en Scheveningen wordt weer gezellig.
Langs dezelfde weg, een tjokvolle tram, de struise Neel neemt haar levendig kroost mee naar het zonnige strand………….
Onvergetelijke zomers gaan voorbij als bladeren die bomen ontvallen.
 
Mijmerend, zoals meisjes op die leeftijd dat kunnen doen, zit Den Ouden Neel nu geheel verzorgd, op een balkon van het bejaardentehuis aan…….. jawel: de Scheveningseweg.
Verkeer en herinneringen trekken aan haar voorbij; nuffige meisjes op de fiets, touringcars vol (aardige) Duitsers en tjokvolle trams met levendige strandgangers.
Bovenstaand verhaal over zijn Scheveningseweg kon die Huijgens bij de aanleg in 1653 toch ook niet vermoeden.
 
Tekstverantwoording: Mink Out

Website by Splendit 2024

Kinderdisco