CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Roken (Bovenmeester rookt.. verb). Minks wekelijkse column 25-9-2019.

 
Roken (Bovenmeester rookt.. verb). Minks wekelijkse column 25-9-2019.
 
In de vensterbank stonden plantjes die buiten mochten zien wat de kinderen werd onthouden. Meester Monster keek vriendelijk streng op je neer. Hij was een lange man die voor ons stokoud leek, achteraf denk ik zestig.
Als levendig Minkie zat ik verplicht in de voorste bank van waaruit ik iedere ochtend en middag een wonderlijk ritueel aanschouwde.
 
Uit de la pakte hij gewoontegetrouw een sigarendoos en zette deze netjes voor zich op zijn bureau, het deksel ging open en er kwam een zeppelinvormige sigaar uit.
Behoedzaam werd het sigarenbandje verwijderd en met een speciaal schaartje knipte hij het puntje er af.
Even het mondstuk nat tullen, een lucifer aanstrijken en dan ging met een ander houtje de fik in de Bolknak en begon het spektakel.
In het mager gezicht trokken de wangen bij iedere aansteektrek overdreven ver naar binnen waarna een grote vlam uit de sigaar opwalmde, en dat een keer of vier snel achter elkaar.
 
Meester Monster genoot zichtbaar van de kinderen die geen detail van dit half dagelijks ritueel miste en de ringetjes die hij zo behendig door het lokaal ‘salveerde’ vol bewondering nakeken.
Naarmate de ochtend of middag vorderde hing er een dunne laag rook in de klas met daar bovenuit de stekel- en staartjeskoppies van de door hem zo geliefde Haagse binnenstad kinderen (arbeiders, ambtenaren, middenstanders en klaplopers).
 
De geur van die sigaren zal ik nooit meer vergeten, heerlijk en dan dat prachtige blauw van de rookpluimen in het zonlicht, zoiets kan je niet anders dan in geuren en kleuren doorvertellen;-).
Het er aan denken brengt me weer opnieuw in de wolken.
Het recht op een rookvrije werkplek bestond gewoonweg niet.
Snakken naar frisse lucht deden we niet, wel naar het roken van Meester Monster en dat zal altijd wel zo blijven, het is een fijne verslaving.
 
Tekst: Mink Out. Binnenkort de bundel. 
1890 The Rings of Smoke. Léon Girardet.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco