CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Orde. Minks wekelijkse column 27-7-2016

Orde. Minks wekelijkse column 27-7-2016

 

Met een theelichtje in mijn binnenzak voor dag en dauw op weg.

Motorrijdend naar een plek onder de rook van Nice of beter gezegd boven de rook van Nice: het bergdorpje Vence.

Het kapelletje, ontworpen door Henri Matisse, een groot en grensverleggend kunstenaar, wilde ik wel eens in het echt zien.

Als ik dan toch een keer in Gods huis was, kon ik er mooi een kaarsje planten voor wat bekenden die wel een helpend handje van bovenaf kunnen gebruiken.

Baat het niet, schaadt het niet, vond ik als ongelovig mens.

 

Zuster Jacque-Marie van de Dominicaner monniken verzocht Henri een raam te ontwerpen voor de nieuw te bouwen Kapel in Vence. Alhoewel Henri ook geen go(e)dgelovige jongen was deed hij niet kinderachtig en bood aan de hele kapel maar meteen te ontwerpen.

Na wat gesteggel met de abdis over deze man, bekend om zijn obscene weergave van vrouwen in heel andere poses dan lezend in het venster met glanzende japon, werd Matisse toch de ontwerper.

Wat een aardige man, zou je zeggen, maar het zat even iets anders.

 

Tijdens een periode van bedlegerigheid had Henri een vacature vacant voor een jonge en representatieve verpleegster.

En daar was ze: Monique Bourgeois, niet volleerd maar de ervaring kwam vanzelf, wuifde Henri het probleem weg.

Het klikte, de twee raakten erg op elkaar gesteld, al gauw lag, zat of stond Monique in allerlei poses Henri’s muze en modelletje te zijn.

Beiden verkondigden dat hun wederzijdse aantrekking puur geestelijk was en daar wil ik het dan ook bij laten, als ze maar gelukkig waren.

Blijkbaar was Monique toch niet echt gelukkig, ze veranderde van naam en verblijfplaats: zuster Jacque-Marie, wonend in het klooster.

Henri was verrast maar zij wijde zich aan een nog grotere man dan hij. Door de ophef in de pers over deze: “Nozem en de Non” mocht ze van haar kerkelijke superieuren niet de opening van de kapel bijwonen. Haar plan Matisse in de kapel te laten begraven ging ook niet door.

 

Helaas kon ik het theelichtje niet plaatsen, zelfs geen foto’s maken.

 

Tja, orde moet er zijn: de orde der Dominicaner monniken.

 

Tekstverantwoording: Mink Out.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco