CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Off the Record. Minks wekelijkse column 13-10-2015

Off the Record.           Minks wekelijkse column 13-10-2015

Koos was al dik een jaar werkloos, meer dan tweehonderd sollicitaties, moedeloos werd hij er van, er moest wat gebeuren.

Het pandje op de hoek, een tweedehandszaak?

Met tienduizend geleende guldens van familie voor de borg, een oud busje en een advertentie in de Gouden Gids was hij plotseling handelaar in roerende goederen, ‘praktijk houdend’ in een pand aan de Tulpenkasteelstraat. In de nacht stroopte hij met zijn krakkemikkig busje het groot vuil af. Spoedig stond zijn zaak vol met spullen en boerde hij redelijk. Met soppen van koelkastjes, repareren van meubeltjes en nog tal van andere karweitjes die voortkwamen uit dit ondernemerschap, had Koos zowaar zijn eigen baan gecreëerd.

De angst gepakt te worden omdat hij stiekem zijn uitkering aanhield baarde hem zorgen maar alles beter dan doelloos thuis zitten.

Een oproep van de uitkeringsinstantie: “We hebben werk voor je, bij de gemeente, vierdaagse werkweek, autootje van de zaak, goed loon, pensioen, VUT, woonwerkfiets, laptop en een personeelsvereniging, kortom de baan die je altijd al wilde hebben Koos”.

Mmmmmm, dacht Koos, inderdaad de baan die ik altijd al had willen hebben maar nou zit ik net met al die schuld, kan ik nooit meer afbetalen van zo’n loon. “Mag ik je iets ‘off the record’ vertellen”, “Natuurlijk Koos” sprak Jan-Maarten joviaal. “Ik heb net, met een vette lening, een tweedehandszaak gestart, ik kan die baan nu gewoon niet nemen”. “Dat is lekker, je zit me gewoon te vertellen dat je fraudeert”, “Nou ja frauderen Jan-Maarten, laten we het een banenplan noemen”. “Ja, jij kan makkelijk praten maar ik kan dit niet verzwijgen”. “Je gaf toch je woord toen ik vroeg; of the record, lekker verhaal”. “Ik geef je een jaar en dan sta je op je eigen benen, met die tweedehands zaak. Zo niet dan ga je met die zelfde benen in zo’n geel pak papiertjes prikken op de Binckhorst, Koos”.

Door de terug lopende handel kon de lening op het nippertje worden afbetaald, niet in de laatste plaats doordat de gemeente op grote schaal kringloopwinkels uit de grond stampte om werklozen een soort van bezig te houden. En Koos, ja Koos, hij ambieerde geen baan als papiertjesprikker met bijpassende kledij op de Binckhorst. Laatst hoorde ik dat hij nu weer in de horeca zit, een beetje een rommelaar.

Voor de uitkerende instanties is hij nu in ieder geval: ‘off the record’.

 

Tekstverantwoording: Mink Out.                          Meer: www.conck.nl

Website by Splendit 2024

Kinderdisco