CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

In de beste gezinnen. Minks wekelijkse column 20-05-2015

In de beste gezinnen.       Minks wekelijkse column 20-5-2015

Ahhhhh Parijs, even wat anders dan het Hollandse stadje Zaltbommel waar Suzanne vandaan komt. Een betrekking bij de respectabele familie Manet waarvan de vader rechter is. 
19 lentes en pianolerares voor de jongste spruiten van het gezin.
Het ruisen van haar jurk begeleid Suzanne tot ze achter de piano plaats neemt. Eentonige stof……. dit soort lessen, maar met kinderen werken maakt veel goed. 
Vol passie bespeelt ze na elke les de vleugel, de vader en de zoon. 
De laatste twee weliswaar zonder opzet, zij verslinden haar met ogen.
Vaardige slanke handen toucheren, gelijk vlinders bloemen, de toetsen. 
Applaus en een té lange aanraking van ‘gezamenlijk luisteren’, op haar delicate schouders doen Suzes wangen gloeien van enthousiasme, de mannen ook. Mevrouw lijkt niet blij, zeker geen muziekliefhebber.

Het is laat geworden op de soiree, na een enkel glas champagne heeft het giechelend leraresje zich door mevrouw de logeerkamer in laten leiden om de nacht in maison Manet door te brengen. 
Krakende vloerdelen doen haar ontwaken, lakens glijden van haar af. 
9 maanden later schenkt Suzanne Leenhoff de wereld een zoon; Leon. 
De ongehuwde moeder betiteld het kind steevast als haar jongere broertje omdat misstanden in het gezin van een Parijse rechter niet voorkomen.
Heden ten dage wordt nog gedacht dat Suzanne niet door de zoon maar door de autoritaire rechter is ‘misleid’, slechts een gerucht. 

De grote Impressionist Eduard Manet trouwt na het overlijden van zijn vader de rechter, in 1862 met onze ietwat naïeve pianolerares.
Om in Parijs geen stof te doen opwaaien (zij was van een lagere komaf) vindt het huwelijk plaats in het verre Zaltbommel. 

Een jaar er na maakt Eduard zijn meesterwerk; Déjeuner sur l’herbe (The Picknick) een schilderij van een naakte vrouw omgeven door geklede mannen. De scene is gesitueerd in Bois de Boulogne waar prostitutie een hot item was en is. Wellicht een aanklacht tegen het misbruik van onze onbedorven Suze door de machtige rechter…… 
Ach, het gebeurt in de beste gezinnen.

Tekstverantwoording; Mink Out.             Meer; www.conck.nl

Website by Splendit 2024

Kinderdisco