CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Het zijn net mensen. Minks wekelijkse column 23-9-2015

Het zijn net mensen. Minks wekelijkse column 23-9-2015

“Verwacht: per één augustus 1994, asielzoekerscentrum in de Junostraat, een zijstraat van de Binckhorstlaan”, leest Bas met luide stem voor uit de krant en neemt een slok koffie.
“Nou Mink, veel succes, de komende vijf jaar: 600 gekken op een steenworp afstand van je café”.
Zij moeder had hem, blijkbaar met een vooruitziende blik, Drako genoemd, hij was van het imponeren, erg luidruchtig en eigenlijk gewoon oervervelend. Deze uit de kluiten gewassen Joegoslaaf was gestoken in een oogverblindend spierwit Haagse markt Nike trainingspak. Deze lumineuze verschijning zou de Witte reus bij een ontmoeting terstond doen verbleken maar dit terzijde. In Duits sprak Drako: “Als jij iemand wil, nekkie er af, ik iemand weet, 5000 gulden”. Een passend antwoord was van cruciaal belang, dus blufte ik in mijn beste steenkolen Duits: “Nou dan kunnen we zaken doen want ik weet iemand die het voor de helft doet, delen we de winst”. Na deze overtuigende Haagse bluf droop deze asiel zoekende ‘heer’ gelukkig af.

Sanna kwam ook uit Joegoslavië. Een moderne jonge gozer, ‘had’ een geluidsstudio in Sarajevo. Ging ondanks beschietingen vanaf de bergen gewoon door met zijn hobby, wat moet je anders.
Op een goeie (slechte) dag kwam hij fluitend de hoek om en kon zijn studio niet meer vinden, een grote krater was alles dat restte, ik zei nog zo: “Geen bommetje”, weg investering, weg droom, weg alles, in één (oorverdovende) klap.
Die Sanna, koud in Nederland en hij overtreed de wet, namelijk: de sluitingstijdenwet, samen met mij omdat elke avond, met hem, top was.
Met wodka drinkende Russen dansen en zingen, zo van Kalinka, Kalinka. IJskoude, donkere Jägermeister drinken met een nog donkerder stamhoofd uit het snikhete Somalië.
Als er een fiets werd gestolen, wist je in ieder geval waar hij was, bij de asielzoekers, dat mis ik eigenlijk wel. Nu is weg, echt weg, helaas.
Wat we toen met angst en beven op ons af zagen komen, viel achteraf heel erg mee, de hele wereld kwam op bezoek. Een wereld van boeven, gelukszoekers en echte vluchtelingen.
Probeer het eens, doe een beetje aan omdenken (moderne term, doet het altijd goed in zo’n column). Maak eens een praatje met ze en je zal zien: Asielzoekers, het zijn net mensen.

Tekstverantwoording: Mink Out. Meer: www.conck.nl

Website by Splendit 2024

Kinderdisco