CAFÉ DE CONCKELAER IS tot en met vrijdag 23 augustus gesloten

Even bij stil staan. Mink wekelijkse column 5-5-2015

Even stil bij staan.              Minks wekelijkse column 5-5-2015

Naast het café staat een huis, Hoekweg 1a, er woont een jong gezin met vrolijke kinderen die vaak voor de deur spelen en regelmatig bij mij binnenlopen voor een gratis lolly. 
Een niet nader te noemen buurman, bezoeker, biertjesnuttiger, en koffie slurper stuurt zo nu en dan oude foto’s van de omgeving, top.
Zo ook op deze dodenherdenkingsavond; een foto uit 1942 van het café, belendende percelen en een straat met, ook toen, voor de deur, spelende kinderen. 
Naast de foto stond een reactie van éne heer M. van Liempt;

Op de Hoekweg 1a, naast het café woonde het Joodse gezin Drilsma waarvan de vader in juli 1944 op transport naar Auschwitz was gezet, in midden Duitsland overleden. 
Na wat ge-Google, blijkt dat hij stoffenhandelaar en voorzitter van de voetbal vereniging Rijswijk was, het huidige Haaglandia. Onderweg naar Auschwitz haalden ze hem uit de trein om dwangarbeid te verrichten, het werd zijn dood, Paul Drilsma werd 47 jaar oud.

Hoekweg 1a is vlak naast mij, ik zat er weleens binnen, daar had dus ‘die Paul’ verjaardagen gevierd, gegeten, geslapen en de heg geknipt. Op de fiets gestapt om naar de V V Rijswijk te gaan. Wellicht op de terugweg nog een paar biertjes met medebuurtbewoners in mijn café met muziek van Lou Bandy. Het leven was goed op deze jaren dertig VINEX-locatie. Geen mens op de Hoekweg was zich bewust van het drama dat Paul, en met hem vele anderen, boven het hoofd hingen. 
Het komt door deze foto wel ineens confronterend, eng dichtbij.

Zittend op het terras tijdens de twee minuten stilte, snelt het verkeer gewoon door. Geen tijd, even niet aan gedacht, life goes on. 
En nu Bevrijdingsdag; democratie mede mogelijk gemaakt door zovelen wiens leven op zwart ging terwijl het amper was gestart.

Problemen? Dat waren pas problemen, toch wel iets om even bij stil te staan. Ook met de wagen tijdens die twee minuten, dat de (gerepareerde) klepel weer tegen de klok op de Waalsdorpervlakte slaat.

Tekst verantwoording: Mink Out.                      Meer; www.conck.nl 

Website by Splendit 2024

Kinderdisco