CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Elektrisch licht. Minks wekelijkse column 11-2-2015

Elektrisch licht.                   Minks wekelijkse column 11-2-2015

De kinderen verdringen zich buiten voor het raam van de woonkamer om te zien wat er binnen gebeurt. Een elektricien  vervangt de gasverlichting. Een elektrische variant schijnt voortaan te moeten gaan schijnen in het zonsondergangs duister.

Tijdens de avondmaaltijd kunnen de kinderen hun ogen niet van de glanzende glazen bol boven de eettafel afhouden.
Vader staat op en laat aan zijn geliefde kinderen zien hoe het werkt, hij draait aan het knopje en de kooldraad gloeit op. Van verwondering worden de kinderogen, als schoteltjes zo groot. Hun pupillen, tegelijkertijd, als kraaltjes zo klein. 
Alleen moeder en ik bedienen deze installatie, dus; niet voor kinderen. Ze denken aan een soort van tovenarij, iets aansteken doe je toch met lucifers?

In het holst van de nacht, wanneer het huis in diepe rust is, lopen Joopje, Jobje en Jansje op kousenvoeten langs de trap naar beneden.
Joopje, de grootste van de drie opent de piepende huiskamerdeur en kruipt met zijn hand langs de deurpost naar boven. 
Ik  kan er bij, fluistert hij tegen zijn broertje en zusje wanneer hij op zijn tenen staand de lichtknop heeft bereikt. 
Hij voelt dat de hoofden van Jobje en Jansje zich tussen de deurpost en zijn lichaam doorwringen om niets te missen. Nou, je zal zien dat het niet aan gaat, let maar op. Een draai aan de knop en de kamer staat, tegen hun verwachting, in het volle licht.
Hevig geschrokken rennen ze naar boven en kruipen met bonkend hart onder de dekens. 
Vader gaat zijn bed uit en heeft al gauw door wat er aan de hand is. Hij doet het licht uit en fluistert moeder glimlachend het verhaal van de jeugdige nachtbrakers in. Ze pakken elkaar beet en vallen lepeltje, lepeltje, giechelend in slaap.

Ooit op onze lagere school van de bovenmeester A.C. Monster gehoord uit zijn jeugd rond 1900. Een kinderervaring van zo’n honderdtien jaar geleden dus uit de oertijd van de moderne techniek, het verschil met nu……….. Laat daar uw licht maar eens over schijnen. 


Tekstverantwoording: Mink Out.                 Meer; www.conck.nl 

Website by Splendit 2024

Kinderdisco