CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Een grens.  Minks wekelijkse column 4-10-2017

Een grens.  Minks wekelijkse column 4-10-2017
 
Even een pakje afgeven bij het café van mijn vriendin Patricia.
Of ik ook nog wat te drinken wilde, nou ja een colaatje dan maar, ik had nog zat te doen en mijn doordachte slagzin bij dreigend alcoholgebruik luidt: ‘ik kan wel wachten maar niet stoppen’.
(*1)“Grens” klonk het aan de overkant van de hoefijzerbar, Thijs tweedehands trok (wipte) de pokerbeker richting het plafond.
Ieders blik focuste zich op de naakte waarheid welke de combinatie der dobbelstenen aan het licht bracht, het was…….minder dan grens.
Allen schaterlachten behalve één: “Jij bent wéér de lul Teun, rondje!”
 
Of ik zin had om mee te doen. “Nou eentje dan want ik moet zo weg”. Al voordat ik aanzat was dit zwak voornemen al opgeslokt door de passie voor mijn favoriete kroegspel: het Hollands poker.
Links van de pokeraars zat ome Jaap, hij had zo’n markant, kalend hoofd en een fors postuur, ik schatte hem zo’n zeventig jaar.
“Ik doe ook mee”. “A joh ouwe, dat is toch niks voor jou met die dementie” sprak Teun Tram pesterig. “Niet lullen, gooien!” bitste hij met een blik in de ogen die strak aangaf dat tegenspraak zinloos was.
Ome Jaap had zo’n hoofd met eelt er op, het toonde weinig emotie, had hij ook niet nodig, zijn woorden onthulde precies voldoende.
 
Na de slachtpartij der stiertjes bleven Ome Jaap en ik tussen de smeulende puinhopen nog wat nahangen.
“Ik was al vanaf mijn veertiende ramen, moest met mijn vader mee, geen gemakkelijke man maar hij heeft me wel het vak geleerd.
Nu met mijn zeventig jaar doe ik het nog steeds, gewoon met het laddertje, dat mag nog als je zelfstandige bent.
Dat moderne gedoe met die telescoopstokken is niks voor mij.
Als ze klaar zijn, zit de duivenstront er nog op, dat flik je niet”.
 
“Volgend jaar wil ik er mee kappen, het wordt me te zwaar”.
“Wacht je vrouw thuis Jaap”? “Ja en een schat van een vrouw, nog piepjong ook, vijftig, ze komt uit Ghana, ben erg blij met haar”.
Toen ik buiten mijn motor startte voelde ik me heerlijk, die twee vieuxtjes cola waren genoeg, je moet toch ergens een grens trekken als Hollands pokeraar, oudere glazenwasser of snelle pakjesafgever.
 
Tekstverantwoording: Mink Out. Meer: www.conck.nl
 
(*1) Grens: Term bij Hollands poker voor zeshonderd-vijfenvijftig (zes, vijf, vijf).

Website by Splendit 2024

Kinderdisco