CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Duizend bladzijden.    Minks wekelijkse column 22-12-2021

Duizend bladzijden.    Minks wekelijkse column 22-12-2021

 

Ik heb nogal een zwak voor grote namen in de cultuur.

Die geven mij vitaminerijk voedsel en geen zak chips.

Een aangeboden boek van Frans Kafka sloeg ik dus niet af.

Dat heb ik geweten. Al zijn verzamelde werken in een bundel.

Duizend bladzijden maar liefst. Het had wel wat weg van een bijbel.

Met de aan mij zo klevende nieuwsgierigheid, wilde ik nou wel eens weten waarom eenieder de bek zo vol had over die Kafkagozer.

 

Ik begon vol goede moed maar al gauw liep ik vast in ongemak, naargeestigheid en surrealisme. De verdachte in een proces loopt een statig gebouw binnen en wordt op een piepklein deurtje gewezen. Hij moet daar kruipend naar binnen en er staat iemand te strijken of zo.

Dan begrijp je er toch niets meer van en hoe moet je dan verder?

Bij iedere bladzijde was het lang en intensief kauwen, voordat ik kon slikken en zelfs dan bleek de materie nog lastig te verteren.

Wat dreef mij om een boek waar ik naar van werd toch uit te willen lezen? Wellicht mijn semi-autisme? Het werd zowat een obsessie.

Ik was er aan begonnen, nu moest tie uit ook. Bedenk hierbij dat lezen voor mij een opvulling is, van korte periodes tussen klusjes in, en je begrijpt dat 1000 blz. wel erg veel is.

 

Ben ik niet intelligent genoeg voor deze literatuur en heb ik me vergaloppeerd? Wellicht moet ik het voor een tweede keer lezen?

Eindelijk vrij laat ik de boel eerst maar een poosje op me inwerken.

Heb ooit weleens films gezien die ook niet weg te kauwen waren.

U wellicht ook. Verveeld stoelen schoppend keek ik hem dan uit en zat u op de rij voor mij, dan weet u nu dat ik die irritante lul was:-) De saaie film plantte wel een zaadje dat, naarmate de tijd verstreek, uitgroeide tot een prachtig gewas van denkbeeldige schoonheid.

Na weken kregen u en ik dan toch het besef dat het een topfilm was.

Nu nog ff dit. Als je in deze tijd, waarin Corona onze ruggen ranselt, met 1000 blz. Kafka nog niet instort, ga je echt de eindstreep halen.

 

Tekst: Mink Out. Cadeautip: Kunst van het kijken: www.conckshop.nl  

1907 Movies, five cents. John French Sloan.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco