CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

Demonstratiedames. Minks wekelijkse column 10-8-2016

Demonstratiedames. Minks wekelijkse column 10-8-2016.

 

Franse steden hebben in het oude centrum vaak rijk geornamenteerde panden met de naam: ‘Hotel de Ville’ er boven. Meestal zijn ze dicht en schijnbaar ongebruikt wat voor een hotel niet echt winstgevend is.

Leuk te weten: Hotel de Ville betekend stadhuis (wist ik echt wel) en uiteraard kan geen ambtenaar vierentwintig uur per dag werken.

 

Koffie nippend, weer zonder melk, zie ik over de rand van mijn kopje een rood autootje voor het Hotel de Ville in Lyon stoppen.

De regen stort zich onophoudelijk met bakken uit de hemel, vijf vrouwen met kort, grijs haar en a-flatteuze kleding ploppen, met spandoek en klapbord, uit het voertuigje. Om demonstratief te demonstreren wordt, na haastig overleg, gekozen voor het bordes van Hotel de Ville. Niet vanwege de optimale show off maar meer als schuilplaats tegen de regen dankzij het overhangend balkon.

Na een wedstrijd ‘wie is de beste vrijwilliger’ staan onze vijf Tanja Nijmeyer’ s gezusterlijk naast elkaar achter het spandoek met een tekst over vrede en een halt aan de bezetting van Palestina.

 

Een vlotte mannelijke vijftiger met witte gympen en rugzakje komt al skateboardend aangerold, de dappere strijdsters veren op en veranderen als bij toverslag in koketterende vrouwen.

Met een ‘handige’ ‘voetbeweging’ wipt hij het skatebord van de grond, loopt naar de vintage bakvissen en verdeelt wat pamfletten.

Naar het mij schijnt is skaterman het kopstuk van deze ‘movement’.

In de gietende regen skate hij op potentiële sympathisanten af, maar zijn vurig betoog over het wel en wee van de Israëlische bezetting kan hun doorweekte kleding niet drogen.

Twee van de vijf vrouwen beginnen, vanonder een paraplu, óók met het opdringerig overtuigen van ‘slachtoffers’. Gezien dé en hún miezerige bui hebben benaderden weinig interesse in Midden-Oosten monologen.

De passant lijkt Oost-Indisch doof voor een Westbank verhaal en vindt: ‘t thuis best, lees beter.

De verzetshaard is door de volhardende regen snel gedoofd.

Skater boy groet de volgelingen en spoort zijn board aan om te gaan.

Daar is het rode autootje weer, samenspanners met spandoeken er in. De demonstratiedames druipen als verzopen katten verslagen af.

 

Tekstverantwoording: Mink Out.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco