CAFÉ DE CONCKELAER IS OP DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 16:00 TOT 24:00U . ZONDAG ZIJN WE OPEN VAN 16:00 TOT 20:00U. IS HET TERRASWEER DAN GAAN WE OP DIE DAGEN EEN UURTJE EERDER OPEN.

De jonge dames Salomon. Minks wekelijkse column 13-12-2023

De jonge dames Salomon. Minks wekelijkse column 13-12-2023

Op mijn 2022 motorrondreis door Scandinavië deed ik het Zweedse stadje Mora aan. Het was, ruim rond 1900, de woonplaats van Anders Zorn. Deze grote kunstschilder had nogal wat positieve invloed op dit gebied en zijn bewoners.

Je kan er het Zornmuseum en zijn huis bezoeken. Wanneer je er voor in de stemming bent kan je ook, net als ik, mijmerend bij zijn graf gaan zitten.

Dat doe ik bij meer schilders wiens steden ik met een bezoek ‘vereer’.  

Daar word ik rustig van. Iets wat ik sowieso heb met kerkhoven. Op zo’n dodenakker, met mijn rug tegen een boom zittend, overdenk ik dan het leven.

De gedachte van ‘voor jullie is het over en ik ben er nog’ dringt zich op zo’n moment altijd aan me op. Het geeft me een soort boost om intenser te leven.

Dan een bezoek aan Zorns huis en het vlakbij gelegen museum. Mooie collectie.

Krijg wel het idee dat hij een beetje een patser was, veel protserige rijkdom.

Ik maakte eerst een snelle fotografeerronde alvorens de schilderijen op mijn gemak te bewonderen, dan had ik alvast de foto’s voor later.       

Bij de 1e rondgang langs de schilderijen, in een rotgang, kwam ik er een tegen waar ik in de 2e ronde zeker beter naar moest kijken.

En eindelijk stond ik er dan voor. Een betoverend aquarel van de gezusters Salomon. Twee zusjes in de leeftijd van 12 tot 14 waarvan er een (Antoinette) zittend in een kleurrijke kimono (Japonisme, was mode). De ander (Jeanne) staat er half achter. Ze frunnikt aan het haar van de zittende zus.

De blik van Antoinette is dromerig en ondergaand zoals iemand kan kijken wiens haar gedaan wordt. Jeanne glimlacht licht tijdens de geconcentreerde haarkloverij. Levensecht, je kan ze als het ware zo aanspreken.

 

Van zo’n schilderij krijg ik geen genoeg, magnifiek weergegeven, en dat met gewoon waterverf. Die Anders Zorn kon wel wat meer dan naakten schilderen.

Naast het schilderij een bijschrift. Jeanne werd oorlogsweduwe in WO 1 en in WO 2 werd ze door de nazi’s vermoord, ze was joods. Een treurig einde voor een leven dat zo veelbelovend begon. Tragisch dat extreme oorlogsgeweld.

Over extreem oorlogsgeweld gesproken…… Nou ja, vul de rest zelf maar in. Nederland onthoudt zich van stemming bij een VN motie van staakt-het-vuren in Gaza, het zal wel politiek zijn.………… maar ik vind het een slecht voorbeeld.

 

Tekst: Mink Out.                          Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

1888 The Misses Salomon. Anders Zorn (Swedish painter, sculptor and printmaker) 1860 – 1920.  

Website by Splendit 2024

Kinderdisco