CAFÉ DE CONCKELAER IS tot en met vrijdag 23 augustus gesloten

Bijltjesdag.                         Minks wekelijkse column 15-7-2020

Bijltjesdag.                         Minks wekelijkse column 15-7-2020

 

Ik mag um wel, ken hem al vanaf de lagere school, later zat hij ook in de horeca, een aardige gozer, daar niet van.

Laatst schreef hij op een politieke reactie van mij: “wacht maar totdat het straks Bijltjesdag is”, heb niet gereageerd omdat ik dat ‘hem mogen’ koester, toch blijft die uitspraak me bezighouden.

Nou mag je in en van dit land natuurlijk vinden wat je wilt maar toch.

Bijltjesdag is in Nederland een term om aan te geven dat de tijd voor de afrekening is gekomen na een periode van onderdrukking (Wiki).

Onderdrukking, hier in Nederland, nu? Er stond ook nog dat door een verzwakt gezag mensen het recht in eigen hand nemen.

 

Blijkbaar zijn er dus mensen in dit land zo ontevreden dat ze spreken van Bijltjesdag, weet wat je zegt, tis nogal een boute uitspraak.

Neem nou de Fransen ten tijde van hun revolutie om die Louis de zoveelste te wippen, die mensen dachten het ook wel even te regelen en zij leden zeker blinde armoede.

Bijltjesdag daro ging over lynchen en moord, veelal uit sensatie. Plundering, pakken wat je pakken kan, niet alleen uit wraak maar     uit dezelfde hebberigheid als waarvan die ander werd beticht.

Zo was er een nieuwe baas in het land en zo rolde ook zijn kop…….. door toedoen van de guillotine in een redelijk goor rieten mandje.   

Neen, daar zijn die Fransen ook niet veel mee opgeschoten, een tijd van chaos en nog meer armoede dan voorheen brak aan, totdat Napoleon een coupe pleegde en zichzelf net zo verrijkte als zijn verfoeide voorgangers.

 

Dezer dagen geef ik een boel einde-basisschooldisco’s in het zaaltje onder mijn kroeg, heel wat groepen acht uit allerlei wijken passeren de revue en weet je wat ik zie………

Ik zie alleen maar hele gelukkige, vrolijke, vrijgevochten kinderen die goed gekleed en gevoed zijn, dat zet je toch nooit op het spel.

Kom op: Bijltjesdag, dat ga je toch niet menen!!!!!

 

Tekst: Mink Out.        Binnenkort de bundel.         Meer: www.conck.nl

1908 Death of the princess de Lamballe. Leon Maxime Faivre.

Website by Splendit 2024

Kinderdisco